Amiens Administratieve stad

Architecten

ArtBuild Architects

Locatie

Amiens, Frankrijk

Bouwheer

Franse Staat, Prefectuur van de Somme

Verwachte einddatum

2023

Het winnende ontwerp voor het nieuwe administratieve centrum van Amiens past het paradigma van het ‘levende’ gebouw op coherente en evenwichtige wijze toe, met een architectuur waarin ethiek en esthetiek naadloos in elkaar overvloeien. Dit project van 18.861 m² streeft naar een evenwicht tussen het welzijn van de mens en dat van de planeet. Rekening houden met het ecologische bewustzijn worden adaptieve, intelligente en reactieve technische oplossingen gecombineerd met het gebruik van massief hout. Beide sites liggen vlak bij maar niet tegen elkaar. Hun architecturale vormentaal lijkt echter zo goed op elkaar dat meteen duidelijk is dat ze één geheel vormen. De gevels met pannen vormen een harmonieus geheel met de omgeving en zijn een knipoog naar het erfgoed van Amiens. De gevels van de benedenverdieping zorgen voor een aangename doorkijk aan de voorbijgangers. Voor de toekomstige gebruikers van de ‘Cité administrative’ biedt deze nieuwe wijk in het hart van de stad een werkomgeving die tegelijk levendig en evenwichtig is.

De bovenverdiepingen van de drie volumes hebben allemaal een bijna identiek grondplan. Elke vleugel heeft verschillende oriëntaties zodat de gebruikers vanuit alle werkplekken kunnen genieten van het zicht op de wijk, op de stad en de hemel. In het hart van de Cité wordt de groene patio een oase van rust. Dankzij de overdekte verbindingen tussen de verdiepingen kunnen de gebruikers zich het hele jaar door in alle comfort van het ene naar het andere volume verplaatsen. Bij het ontwerp van dit project werd veel rekening gehouden met de wijzigende noden van de toekomst. Zo kunnen de kantoorruimtes eenvoudig aangepast worden of zelfs verplaatst worden dankzij het terugkerende grondplan. Daarnaast kan de configuratie van het gebouw ook gewijzigd worden wanneer delen van het gebouw een andere functie krijgen (de komst van een rusthuis bijvoorbeeld, of de omvorming van een deel van het gebouw tot wooneenheden). Om die reden werden materialen en componenten gebruikt die zonder veel sloopwerk ontmanteld kunnen worden. Met onder meer een crèche moet het complex voor een nieuwe dynamiek zorgen in de buurt Gare La Vallée. De Cité heeft dan ook alles om uit te groeien tot een nieuwe referentie voor het bouwlandschap in Amiens: de ambitie om het Passivhaus-label te halen, de keuze voor materialen van biologische oorsprong, de biogeïnspireerde aanpak en de uitzonderlijk lage ecologische voetafdruk.