Bastogne War Museum

Architecten

Atelier de l'Arbre d'Or

Locatie

Mardassonheuvel, Bastenaken

Bouwheer

IDELUX

Einddatum

2013

Dit project bestaat in:

1. enerzijds de renovatie van het bestaande gebouw: het beroemde stervormige gebouw waarin vroeger het Bastogne Historical Center was ondergebracht;

2. anderzijds de bouw van een nieuw gebouw dat het bestaande omvat.

Het geheel wil een plaats zijn die aan de nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog is gewijd. De bezoeker zal dus toegang hebben tot een scenografisch parcours, drie immersiezalen en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Met onze benadering willen we ten dienste staan van de al bestaande gebouwde en niet-gebouwde ruimten, waardoor een nieuwe kijk op die laatste mogelijk wordt. Wij willen geen nieuw gebouw in de eigenlijke zin van het woord creëren. Het gaat er in ons geval eerder om te werken aan wat we een sokkel, een onderbouw voor de infrastructuur, een uitkijkplaats ten dienste van het terrein zouden kunnen noemen.

Onze tussenkomst beperkt zich tot een plooi in het landschap.

De heftigheid van het thema zet ons ertoe aan om ons volume te wijzigen. Zo is de onderbouw gekanteld. Hij zinkt weg in de grond, zoals een niet meer in gebruik zijnde bunker. Er lopen scheuren dwars door het volume, waardoor de onevenwichtigheid en de verscheurdheid worden versterkt. Het parementmateriaal in die scheuren is breuksteen.