Belcom

Architecten

Art & Build Architect

Locatie

Brussel

Bouwheer

Kairos

Belcom is strategisch gelegen langs de Belliardstraat, aan de ingang van de Europese wijk in Brussel. Het 6.500 m² grote kantoorproject is ontwikkeld door Kairos en ontworpen door Art & Build Architect. De locatie van het gebouw vroeg om een sterke architecturale identiteit. Het werd ontworpen om te rusten op een zeer transparante basis en belooft een dynamische gevel te hebben dankzij een geheel van horizontale lamellen met variabele dieptes en tussenruimten.
Het project van 11 niveaus (benedenverdieping + 10) omvat 3 achteruitgeschoven niveaus op de bovenste verdiepingen van het gebouw om een harmonieus verband met de naburige gebouwen te creëren. Acht verdiepingen van 600 m² bevinden zich onmiddellijk boven het gelijkvloerse niveau, terwijl de twee bovenste niveaus een duplexgeheel met grote buitenterrassen zullen vormen met spectaculaire uitzichten op de Brusselse skyline.
Aan de achterkant van het gebouw zorgt een weelderige tuin voor een forse verbetering van de biodiversiteit in het huizenblok dat momenteel sterk verhard is. Het laat ook de ontwikkeling toe van natuurlijk verlichte ondergrondse zones die kunnen dienen als uitbreiding van de ruimten op de benedenverdieping en dienst doen als kantoren, co-workingruimten of gemeenschappelijke salons voor alle gebruikers van het gebouw.
Op stedelijke schaal verbreedt het ingangsportaal het smalle trottoir visueel en biedt een beschermde toegangszone. Een visuele doorkijk via de toegang tot de parking biedt een zicht op de weelderige achtertuin. Op de hoek is de ingang van het gebouw omkaderd door twee grote serres die de voorbijganger trakteren op een weelderige beplanting over twee niveaus en de inkomhal en de kantoren vlak boven de benedenverdieping een groene long bieden.
Wie het gebouw betreedt, ontdekt onmiddellijk de aparte identiteit van Belcom. De lobby werd niet als een eenvoudige wachtzaal ontworpen maar als eerste punt om elkaar te ontmoeten, van gedachten te wisselen en te werken. In twee groene ruimten in het verlengde van de twee serres staan een zitbank en ligstoelen voor individueel werk en informele ontmoetingen. Hier kan men werken met de collega’s, een bezoeker of andere gebruikers om competenties uit te wisselen. De bijzondere sfeer van de lobby en de tuin sijpelen in het hele gebouw door met groene ruimten op alle kantoorverdiepingen en meerdere ruimten gewijd aan nieuwe manieren van werken, communiceren en ideeën uitwisselen.