Dock 5

Architecten

Bontinck Architecture & Engineering

Locatie

Victorialaan, Oostende

Bouwheer

NV Oostoever

Startdatum

2019

Verwachte einddatum

2021

De oprichting van dit driegevel-gebouw behelst fase 11 van het globaal masterplan voor de openbare ruimte van Oosteroever opgesteld door Palmbout Urban Landscapes (2012) en kreeg de naam Dock 5.

Het project omvat 20 ruime doorzonappartementen, een exclusieve penthouse en commerciële ruimtes op het gelijkvloers.

Onder de meergezinswoning situeert zich een ondergrondse parking van 2 bouwlagen. Deze parking vormt samen met deze van de andere gebouwen één grote ondergrondse parking die zich onder het groene binnengebied bevindt. Het gebouw huisvest een inrit en vormt een onderdeel van de rookevacuatie van deze parkeergarage.

In de voorgevel wordt de geleding van de appartementen doorgetrokken waardoor een strak gevelrooster ontstaat. Dit rooster wordt doorbroken door afwisselend de horizontale en verticale stroken te onderbreken in functie van de terrassen, waardoor het gebouw wordt opengewerkt naar de kop toe. Op de achtergevel, die bestaat uit kleinere raamopeningen, vormen de naar voor springende borstweringen een speels accent.

Waar de voorgevel de link maakt met de duinen, de zee en de promenade met wijds open zicht, grote raampartijen en terrassen, worden de raampartijen en terrassen in de achtergevel met zicht op het binnengebied, beperkt gehouden.

De terrassen langs de voorzijde profiteren van de weidse natuur-, zee- en historische zichten met een noordoostelijke oriëntatie, de terrassen langs de achterzijde van een meer stedelijk zicht en een zuidwestelijke oriëntatie. De toegang tot de terrassen via grote kamerbrede schuiframen aan de voor- en achtergevel verhogen daarbij maximaal de lichtinval en woonkwaliteit in de leefruimte.

Langs de zuidoostgevel loopt een doorsteek tussen voorliggend gebouw en het naastliggend pand (fase 4). Deze zorgt voor een verbinding voor voetgangers tussen de Victorialaan en de voorziene groenaanleg van het binnengebied.

Aan de donkere gevelsteen en het zwart aluminium schrijnwerk werd op vraag van de bouwheer een derde materiaal toegevoegd. Een aluminium gevelbekleding met staande naden op onregelmatige afstanden brengt een bijkomende verticale detaillering in de gevel. Deze materialisatie wordt herhaald in de borstwering van de eerste verdieping.

Ondernemingen