Campus Sint Oda

Architecten

B2Ai

Locatie

Pelt

Bouwheer

Sint Oda, vzw Stijn

Campus Sint Oda is een dienstencentrum voor kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking en een matige tot diep verstandelijke beperking in het Limburgse Pelt. Campus Sint Oda maakt deel uit van het vzw Stijn netwerk. De opdracht omvat een nieuw onderkomen voor de administratie van Sint Oda, vzw Stijn en zorgkantoren, alsook voor de logistieke diensten (warme keuken, technische dienst, werkhoek, magazijnen en wasserij) en de feestzaal. B2Ai voegde aan de vraag van Campus Sint Oda en vzw Stijn een extra dimensie toe: een belevingsvol hart maken voor de site. Het nieuwe centrale gebouw wordt een aantrekkingspool en hub voor de bestaande verspreide woongebouwen. Het aanliggende campusplein versterkt deze nieuwe centraliteit.

Verbondenheid op Campus Sint Oda

Connectiviteit, collectiviteit en integratie van het nieuwe concept in de bestaande site zijn de 3 pijlers van het B2Ai- concept. Concreet zijn die uitgewerkt in:

1. Een centraal gebouw. In het plintgebouwhuizen de logistieke diensten. Ook de ‘Mercado’, in het verlengde van het campusplein en de katalysator voor het gemeenschaps leven met o.m. de onthaalzone en de polyvalente feestzaal, vindt hier een plek.

2. Het torenvolume van het centraal gebouw biedt ruimte aan een toekomstgericht georganiseerde administratie. Het vormt hetoriëntatiepunt voor de hele campus en is het baken van Campus Sint Oda naar de buitenwereld.

3. Het campusplein als levendig ontmoetings- en knooppunt. Het vormt de hoofdtoegang tot de site. De onthaalzone van zowel de nieuwbouw als Sens-City zijn duidelijk herkenbaar op het plein.

De bouwheer waardeerde in ons ontwerp de sterke interactie tussen de verschillende functies, de intergratie van het campusplein en de verbondenheid die dit met zich brengt. Alsook de efficiënte organisatie van de logistieke functies door stapeling en ontsluiting via een logistieke koer.

Beleving, kwaliteit en efficiëntie

Op campus Sint Oda staat alles in het teken van maximale beleving, gebruikersgerichte kwaliteit, vlotte toegankelijkheid en een efficiënte organisatie. Ruimtes zijn ontworpen vanuit het perspectief van bewoners en medewerkers. Ruime raampartijen zorgen voor riant daglicht in alle zones.   De zorgvuldig aangelegde groene omgeving rondom geeft rust en werkt helend. De logistieke stromen, via de logistieke koer, zijn functioneel en efficiënt. Het gebouw is integraal toegankelijk en laat je  middels het leesbare ontwerp makkelijk je weg vinden.

Levenscyclus denken

Het ontwerp is structureel en op vlak van technieken flexibel opgebouwd. Zowel plintgebouw als torenvolume zijn bijna energieneutraal (BEN) bedacht.