Antwerpen - Gerechtshof Britselei

Architecten

Origin Architecture & Engineering, HUB, Bureau Bouwtechniek, RCR

Locatie

Antwerpen

Bouwheer

Regie der Gebouwen

Verwachte startdatum

2018

Verwachte einddatum

2020

Na de bouw van het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats in 2006 verhuisden vele gerechtelijke diensten naar het nieuwe gebouw. Het oude gerechtshof aan de Britselei kwam bijna volledig leeg te staan. In 2018 zullen de restauratiewerken aan het oud gerechtshof van Antwerpen van start gaan. Na de restauratie zal het eclectische gebouw plaats bieden aan de hoven van beroep, het parket-generaal, het arbeidshof, het auditoraat-generaal en het assisenhof van Antwerpen.
De buitenschil van het gerechtshof is in goede staat: in 2012 werden de gevels, de daken en de kroonlijsten al gerestaureerd. De ruimte zal na de renovatiewerken veel lichter zijn: enkele dichtgemaakte ramen die uitgeven op de binnenkoer naast de inkomhal worden opnieuw geopend. Het glazen dak van de binnenkoer, de huidige griffie, wordt afgebroken. Zo ontstaat er een peristilium: een ruimte in openlucht omgeven door een zuilengang.
De mooiste en best bewaarde ruimte is de assisenzaal, met haar lambrisering in hout, cassetteplafond en imposante schilderijen met gerechtstaferelen over het middeleeuwse gewoonterecht. Ook de doeken worden gerestaureerd.