Administratief Huis van de Provincie Namen

Architecten

Samyn and Partners architects & engineers

Locatie

Rue Henri Bodart, Salzinnes, Namen

Bouwheer

Provincie Namen

Startdatum

2019

Verwachte einddatum

2020

Als belangrijke socio-economische en culturele speler brengt de administratie van de Provincie Namen bijna al haar diensten samen in één gebouw. Deze zal geconstrueerd worden op de site van Salzinnes. Door zich te plaatsen in de periferie en langs de oevers van de Samber eerder dan zich op een opvallende plek in de stad te positioneren, neemt de provincie Namen een zeer duidelijke positie in. Deze is zowel sterk als zeer gevoelig en drukt duidelijk de visie van haar functie uit.

Een dorp rond patio’s

Volledig gebouwd uit hout en staal op twee niveaus van elk 3,6 m hoog, wordt het gebouw bedekt door een verzonken dak dat fungeert als watertoren; daaropvolgend is het geheel overdekt door een fotovoltaïsche parasol.

Het plan is georganiseerd rond acht rechthoekige patio’s van elk 15,3 m op 11,25 m. Het overdekken van de patio’s door opengaande serres zorgt voor een constante toevoer van verse lucht doorheen het gebouw. De witte gevels maximaliseren de natuurlijke lichtinval en bij brand kunnen de lichtstraten volledig open zodat de overdekte patio’s functioneren als buitenruimtes.

De planindeling maakt het mogelijk om de verschillende niveaus voldoende licht en ventilatie aan te bieden waardoor er een verscheidenheid aan programma’s en functies kunnen plaatsvinden. Door de constructie te beperken tot twee verdiepingen is een eenvoudige en naadloze communicatie doorheen het gehele gebouw mogelijk, dit bevordert zowel de collegialiteit als het concept ‘New Way of Working’ en de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Het gelijkvloers bestaat uit een verwelkomende receptie, een cafetaria die plaats biedt aan bijna 300 personen, verschillende lokalen om bezoekers te ontvangen alsook een ontspannings- en fitnessruimte met douches. Eveneens bevindt er zich een grote werkplaats/atelier, opslagruimtes en een vestiaire voor het personeel.

Op de eerste verdiepingen bevinden zich het merendeel van de kantoren welke onderverdeeld zijn in verschillende zones, men vindt er ook vergaderzalen, concentratieruimtes en werkruimten voor het werken in kleinere teams alsook gezellige ontspanningsruimtes waar ontmoeting tussen de collega’s centraal staat.

De vier gevels, volledig uit hout, bestaande uit de afwisseling van pijlers en ram en welke van de vloer tot aan het plafond lopen (108 cm breed aan de binnenkant en 101,25 cm aan de buitenkant). Door deze uit te rusten met een borstwering kunnen alle gebruikers genieten van open ramen met uitzicht op de tuinen.

Ondernemingen

Overige ondernemingen
Jan De Nul.