De Rotatie

Architecten

B2Ai, Snøhetta, Joris Bourgeois, JDMA Jan de Moffarts Architecten

Locatie

Izegem

Bouwheer

Stad Izegem

De toekomst wortelt in het verleden. De reconversie van de drukkerij Strobbe tot socio-culturele ontmoetingscluster wordt een gelaagd, ecologisch en educatief verhaal dat de geschiedenis van de stad vertelt. Geïnspireerd op de dynamiek van het programma en refererend naar de oude rotatiepersen die in de drukkerij werden gebruikt, noemen we de nieuwe culturele draaischijf van Izegem ‘de Rotatie’. Samen met het Noorse architectenbureau Snøhetta  werkten we onze visie voor deze bijzondere site uit.

Programma

Het gedeelde programma van bibliotheek, kunstacademie en heemkundige kring versterkt deze maatschappelijke relevantie van het gebouw. Het is dan ook onze missie om deze drie entiteiten op een slimme manier met elkaar te verzoenen en een bloeiende socio-culturele ontmoetingscluster te creëren.

Een rechte as doorheen het gebouw, de ‘boulevard’, wordt de organisatorische drager in het gebouw waarrond de verschillende functies geschakeld zijn. We zien de boulevard als een publiek platform, een straat waarin cultuur zich op diverse manieren kan ontplooien. Het is een plek van beweging maar ook een plek voor samenkomst, creatie, leren en identiteitsvorming.

De verschillende typologieën van fabrieksruimtes en kantoren worden door het programma gesmeed tot één passend geheel. Uit de oude kantoren kan muziek in het steegje weerklinken, de oude drukkerij wordt een doorwaadbare bibliotheek met zichten op de creaties van de Art’iz studenten en de vroegere trappentoren wordt een landmark voor de Stad.

Architectuur

Binnen de visie van circulair bouwen en het maximaal herbruiken van bouwmaterialen willen we de architectuur van het gebouw vormgeven als een ensemble van gerecupereerde en duurzame nieuwe elementen.

De structurele basis van de bestaande gebouwen is zeer solide en flexibel invulbaar en wordt bijgevolg integraal behouden. Aan het gebouw worden twee grote volumes toegevoegd: een optopping van de bestaande circulatiekern en een uitbreiding van het sheddakenlandschap die samen een ensemble vormen.

Het gelaagde principe van de gevelopbouw van de drukkerij wordt in het ontwerp meegenomen en geherinterpreteerd binnen het kader van bibliotheek en kunstschool. De opbouw van een massieve gesloten gelijkvloerse laag in rode baksteen met daarboven een heel transparante zichtbare open ruimte wordt vertaald naar deze nieuwe context.

Ondernemingen

Overige ondernemingen
SuReal