"Center of Excellence" voor het Belgische hockey

Architecten

POLO Architects

Locatie

Antwerpen

Bouwheer

Vlaamse Hockey Liga (VHL)

Einddatum

2021

Met de bouw van een topsportcentrum op het Wilrijkse plein krijgen de Red Lions en Red Panthers waar ze recht op hebben; een ‘high performance’ trainingscentrum maar bovenal een thuis. POLO Architects en de Vlaamse hockeyliga (VHL) realiseren het ‘Center of Excellence’ met de steun van de stad Antwerpen en het gewest Vlaanderen.

Het concept presenteert zich als een houten paviljoen. Zonder zich op te dringen nestelt het project zich in zijn omgeving. De nieuwbouw is eenvoudig en helder opgevat als een balkvormig volume met aansluitende zuidgeoriënteerde omheinde tuin. Het schijnbaar ingetogen paviljoen flirt met de relatie open – gesloten.

Het trainingscentrum zal bestaan uit drie bouwlagen en een ondergrondse verdieping. De kleedkamers bevinden zich in de kelderverdieping. Op het gelijkvloers wordt een fitness voorzien. Op de eerste verdieping zijn er een ‘war room’ - waarin teamtactieken en wedstrijdanalyses besproken worden -, meeting rooms en administratieve lokalen. Op de tweede verdieping bevinden zich een rustruimte en een lounge met eetruimte en keuken. Het integreren van een patio creëert een intieme buitenruimte middenin de openheid van het sportcomplex.

Een bekleding met houten latten geeft ritmiek aan het eenvoudig programma. De materialisatie van de gevel wordt doorgetrokken in het hek rond de binnentuin.

De ambitie een duurzaam gebouw te ontwerpen heeft het project vanaf het schetsontwerp mee gestuurd. Het gebouw is compact. De opbouw in CLT draagt bij tot flexibiliteit en energie-efficiëntie. Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid worden toegepast. Er wordt geïnvesteerd in duurzame technieken en zonnepanelen.