Congrescentrum KAVA

Architecten

POLO Architects, Wirtz International

Locatie

Antwerpen

Bouwheer

Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen

Einddatum

2019

Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.

Opleiding en ontmoeting

Tussen 1973 en 1977 ontwierp en bouwde architect Georges Baines een nieuw hoofdkantoor voor KAVA bestaande uit een modernistisch voorgebouw en een ‘tuinpaviljoen’. De voorbouw van het ensemble werd anno 2014 verkocht en vervangen door een appartementencomplex. KAVA verhuisde naar een aanpalende nieuwbouw en gaf POLO Architects, in het zog van een besloten ontwerpwedstrijd, de opdracht om op de plaats van het tuinpaviljoen een nieuw zalencentrum te realiseren.

Het KAVA congrescentrum richt zich in eerste instantie op alle zorgverleners in de eerste en tweede lijn die willen samenkomen, opleiding volgen, multidisciplinair samenwerken, congressen organiseren, etc. in een professionele setting. Maar ook andere organisaties, beroepsgroepen en verenigingen kunnen gebruik maken van de infrastructuur van het congrescentrum. Opleiding en ontmoeting zijn twee kernelementen in de visie en strategie van KAVA. Precies in dat opzet past de bouw van het congrescentrum.

Uitnodigend gebaar

Het praktische uitgangspunt van het ontwerp bestond erin om, met behoud van het overgrote deel van de ondergrondse parking en bovengrondse draagstructuur, het casco van het oude Baines-gebouw te transformeren tot een volwaardig conferentie- en opleidingsoord. Vervanging van de bestaande gebouwschil – bijna geheel ongeïsoleerd – was onvermijdelijk.

Lange, nieuwe lichtstraten brengen daglicht tot in het hart van het lage gebouw en bieden zicht op de oude bomen; vanuit de lobby kijk je, langs het hellend plafond van het auditorium, naar buiten; twee nieuwe patio's kondigen, op slechts enkele passen van de straat, de tuin al aan.

Meerdere zichtassen rijgen ruimtes aan elkaar, terwijl een denkbeeldige diagonaal het gebouw doorsnijdt en de stedelijke ruimte kortsluit met het groene hart van het bouwblok. In alle opzichten stelt dit gebouw een resoluut publiek, uitnodigend gebaar.

Tuinzaal met uitzicht

Om de hogere bezoekersaantallen te kunnen opvangen werd de bestaande parkeerkelder uitgebreid en het bovengrondse volume aan de tuinzijde aangevuld met een volwaardig nieuw auditorium. Door een ingenieus gebruik van de ruimten kunnen zowel kleine zaaltjes voor een beperkt aantal deelnemers als auditoria voor max. 350 personen aangeboden worden. Rondom een genereuze lobby met inkombalie en bar schikken zich de verschillende vergaderruimten waaronder een 'apotheek' – met de intrigerende restanten van een 19e-eeuwse Mechelse artsenijwinkel – en een 'tuinzaal' met uitzicht op het nieuwe terras en de tuin.

Het tuinontwerp uit 1976 van de hand van Jacques Wirtz is inmiddels door de jongere generatie tuinarchitecten bij Wirtz International opgefrist.

Met het KAVA congrescentrum realiseerde POLO Architects een zalencomplex dat ontmoeting centraal stelt en dit in de op één na grootste binnentuin binnen de Antwerpse ring. Het huis van KAVA verrijst in een nieuwe gedaante: een meervoudige metamorfose baart een pakkend ensemble.

Ondernemingen