Campus West

Architecten

POLO.

Locatie

Antwerpen

Bouwheer

Groep Bouwen

Einddatum

2019

Anders denken, leven en werken.

Op de voormalige site van Gazet van Antwerpen, naast het Mediahuis in de Antwerpse wijk Linkeroever, komt 66.500 m² kantoorruimte. De nieuwe groene industriezone werd ontwikkeld door Groep Bouwen. Het eerste kantoorgebouw van POLO is een omvangrijk kunstwerk dat de multidisciplinariteit van het team onderstreept. Het masterplan, de architectuur en het interieurontwerp zijn het werk van één en hetzelfde collectief.

Campus West is een interdisciplinair ontwerpgericht onderzoeksproject van urbanisten, architecten en interieurontwerpers, gericht op innovatieve werkmodellen. Het vertegenwoordigt een organisatieconcept dat antwoord geeft op de vraag hoe werknemers in een digitale netwerkmaatschappij plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken om hun hoogste potentieel te bereiken.

Optimaliseren van een industriegebied

Het eerste kantoorgebouw dat op Campus West wordt gerealiseerd is een compact metalen volume, transparant aan de voor- en achterzijde, dat het groene Katwilgweggebied aan de voorzijde verbindt met de groene promenade aan de achterzijde. Dankzij de transparantie van het project kunnen gebruikers en passanten door het gebouw heen kijken. Het ontwerp krijgt een duidelijke oriëntatie en een focus op de groene omgeving. Grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

Origami-vormige schil

Ter hoogte van het dak is de gebouwschil gevouwen tot een origami-achtige vorm, die het gebouw een sterke identiteit geeft. De dakstructuur bedekt het hele oppervlak als een industriële hal. Zes grote glazen dakramen zorgen voor diffuus licht op de verschillende niveaus. De binnenkant van het gebouw is opgevat als één grote open ruimte zonder scheidingswanden. Twee platen verdelen de ruimte in drie niveaus.

Vrijstaande trappen verbinden de bovenste niveaus met de begane grond. Aan de lange zijden van het gebouw lopen twee trappen door over de volle hoogte van het gebouw.

Duurzaamheid & efficiëntie

Zowel in de ontwerpfase als in de bouwfase stonden mens en milieu centraal. Duurzaamheid wordt onder meer bereikt door compact en efficiënt bouwen met een weloverwogen scala aan materialen, energie-efficiëntie en bewust waterverbruik en een daglichtregeling die is ontworpen om een perfecte balans te vinden tussen efficiënt gebruik van zonne-energie en daglichttoetreding. Dankzij deze passieve maatregelen kan oververhitting worden voorkomen en wordt actieve koeling geminimaliseerd.